Сир додає здоров’я печінці та навіть здатен захистити від раку. Також учені вважають, що присутність у раціоні таких сирів, як чеддер та брі, може подовжити людині життя на 25%.
Сир має незаслужено погану репутацію через високий вміст у ньому насичених жирів. Але є в ньому й спермідин – речовина, яка попереджає розвиток фіброзу печінки та гепатоцелюлярної карциноми, двох найпоширеніших видів раку печінки.
Про те, яка користь для нашого здоров’я криється в сирі, пише The Telegraph.
1) Сир покращує роботу імунної системи
У ході дослідження, проведеного в 2010-му році, було виявлено, що щоденний шматочок сиру надзвичайно добре впливає на роботу імунної системи людей похилого віку. Пробіотики, що в ньому містяться, запобігають її “старінню”, заявили вчені з Університету Турку.
Добровольцям, які взяли участь у дослідженні, було від 72 до 103 років. Упродовж чотирьох тижнів вони щоранку з’їдали або плацебо, або скибку гауди з пробіотиками. І за цей період імунна система піддослідних із другої групи значно зміцнилася.
2) Існує зв’язок між споживанням сиру та довголіттям
У 2015-му році дослідників із Орхуського університету зацікавив так званий “французький парадокс” – те, що попри присутність у раціоні французів великої кількості насичених жирів, представники цієї нації зазвичай живуть довгим та здоровим життям, рідше страждають на коронарну хворобу серця.
Середня тривалість життя француза – 82 роки. І за рік він з’їдає 23,9 кіло сиру. Для порівняння, середньостатистичний британець споживає 11,6 кілограма сиру на рік, удвічі частіше страждає на серцево-судинні захворювання та живе 81 рік.
На думку дослідниці Ханни Бертрам, секрет криється в масляній кислоті, високий рівень якої учені виявили в зразках сечі та екскрементів людей, у чийому раціоні багато сиру. Адже цю речовину науковці пов’язують із нижчим ризиком ожиріння та швидшим метаболізмом. Імовірно, розгадка “французького парадоксу” – десь у мікрофлорі кишечника і тому, як на неї впливає висока кількість сирів у раціоні, вважає Бертрам.
3) Сир помагає зберегти зуби
У 2013-му році учені з американської Академії загальної стоматології заявили про те, що сир створює захисну плівочку навколо зубів, перешкоджаючи їхньому псуванню. Дослідники з’ясували це, залучивши до експерименту 68 дітлахів: третина з них щодня з’їдала порцію сиру, інша – йогурт без цукру, і третя випивала по склянці молока. Наприкінці експерименту науковці побачили, що рівень pH у “сирній” групі став суттєво вищим, і, відповідно, вірогідність появи дірочок у зубах цих малюків знизилася.
4) Сир помагає схуднути
Учені з австралійського Технологічного університету Кертіна вважають, що зменшення щоденної кількості калорій вкупі зі збільшенням частки в раціоні сиру, йогурту й нежирного молока ефективніше допомагає людині схуднути, зокрема зменшуються жирові відкладення на животі.
5) Сир додає розуму
Американські та австралійські дослідники в 2012-му році повідомили, що люди, які регулярно вживають молочні продукти, зокрема молоко, сир та йогурт, показують кращі результати в когнітивних тестах, ніж ті, хто молочного не їсть і не п’є.
Фото Depositphotos